Yüzme Havuzu Bakımı Nasıl Yapılır?
Havuz Suyu Temelleri: Havuz Bakım Bilgileri
Havuzunuzu en son ne zaman temizlediniz? Sadece havuz kimyasalları kullanmaktan değil tepeden tırnağa temizlikten bahsediyoruz. Havuzunuz şu anda iyi bir fırçalamaya ihtiyaç duyuyor olabilir ve siz onu erteliyorsunuz çünkü - dürüst olalım - havuzun temizlenmesi yüzmek kadar eğlenceli deği
Şu anda muhtemelen, suya klor veya başka kimyasallar eklediğimde havuzumu fırçalamak veya temizlemekle uğraşmak zorunda olmadığımızı düşünüyorsunuz.
Klor, bromin ve diğer kimyasallar suyunuzu temiz tutmaya yardımcı olur, bir dereceye kadar havuzunuzun duvarlarını, zemini ve çevresindeki alanları da temiz tutmaya yardımcı olur. Ancak kimyasallar yaprakları ve böcekleri sudan uzak tutmaz ve havuzunuzun duvarlarını ve zemini ilelebet temiz tutmaz. Havuzunuzu temiz tutmak için klor veya diğer kimyasalları kullanmaya ek olarak, düzenli, kapsamlı temizlik de kesinlikle gereklidir.
Dolum Öncesi
Yüzme havuzu dolmadan önce mutlaka yapılması gerekenler dolum öncesi duvarları, tabanı yıkama yapılarak oluşan kir, yağ ve kireç kalıntıları temizlenmelidir. Temizlik sonrası havuz duvar ve tabanına yosun önleyici fırça ile sürülüp 1 saat beklenir. Temiz su ile dolumu yapılır. Daha sonra diğer yapılması gerekenler aşağıdaki gibi olmalıdır.
Dolum Sonrası Havuzun Şartlandırılması
· pH seviyesi kontrol edilmeli 7.2 – 7.6 arası ayarlanmalı.
· Çökeltici ( topaklayıcı ) atılıp bir gün beklenir. Sonra bu dibe çöken partiküller filtreye uğratmadan rögara gönderilir. Dışarı tahliye edilir.
· Motor ön sepeti temizlenir. Kum filtresi ters yıkama yapılır.
· Şok klor ile şoklama yapılır ve yosun öldürücü ilave edilir. Havuz en az 24 saat devamlı çalışmaya alınarak suyun içinde bulunan kimyasalların filtre üzerinde zorlaması ile mikroorganizmaların bertaraf edilmesi sağlanır. Yosun giderici klorlama aşamasından sonra atılmalı.
· Havuz suyu ölçümü yapılarak ph klor seviyesi ve diğer parametreler kontrol edilir. İstenilen düzeyde ise havuz işletmeye alınır.
Genelde kış ayları geldiğinde havuzun suyu boşaltılı ve bu yapılmaması gereken bir işlemdir. Eğer kış aylarında havuz boş kalırsa ağaç yapraklarının bile havuz zeminindeki mermer yada fayanslara iz yapacağını unutmamalı.
Yüzme havuzunuzu temiz tutmak, yosun, korozyon ve birikimle ilgili gelecekteki sorunlardan kaçınmak için suyunuzu düzenli olarak test etmek önemlidir. Havuz suyunuzu kendiniz test etmeyi seçerseniz, iyi bir test kiti gereklidir. Aşağıdaki parametreleri test etmenizi sağlayan kullanımı kolay şeritler bulunmaktadır.
pH
pH, havuz suyunda asit ve bazikliğin ölçüsüdür ve doğru dengeyi korumak önemlidir. Yüzme havuzu suyunuzun pH'ı ölçeğin asit tarafına çok fazla kayıyorsa, havuz yüzeyinin ve ekipmanlarının korozyonu meydana gelebilir. pH değeriniz asit tarafına çok uzaksa, havuzunuz kireçlenme, tortu ve bulutlu su riski altında olabilir. İdeal olarak, yaklaşık 7.5 pH'ı korumak isteriz. Havuzunuzun pH seviyesini gerektiği gibi ayarlamak için kimyasal bir pH arttırıcı veya azaltıcı kullanabilirsiniz. Test sonuçlarına ve havuz boyutuna göre eklenecek ürünlerin doğru miktarı için etiket talimatlarını izlediğinizden emin olmalısınız.
Kalsiyum Sertliği
Havuz suyundaki çözünmüş kalsiyum miktarıdır. Düşük kalsiyum sertlik seviyeleri alçı kaplamanın aşınmasına neden olabilir ve vinil astarların ömrünü kısaltabilir. Yüksek kalsiyum seviyeleri, ekipmanların yanı sıra havuz yüzeylerinde kalsiyum birikmesine neden olabilir. Havuz suyunda kalsiyum sertliği için uygun aralık beton havuzlar için 200-250 ppm ve vinil havuzlar için 175-225 ppm'dir.
Toplam Alkalinite
Yüzme havuzunuzun pH değerinin sabit kalmasını sağlamak için toplam 120-150 ppm alkalinite sağlamanız gerekir. Düşük toplam alkalinite sadece pH sıçramalarına ve dalgalanmalarına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda korozyon ve lekelenmeyi de teşvik edebilir. Yüksek toplam alkalilik bulanık su ve kireçlenmeye neden olabilir. Toplam alkaliniteyi azaltmak için havuz uzmanınızın talimatlarını izleyin. Toplam alkaliniteyi arttırmak için bir alkalinite yükseltici önerilir.
Metaller
Havuz suyunda ortaya çıkan en yaygın metal türleri bakır, demir ve manganezdir. Bu metallerin varlığı havuzunuzun yüzeylerini lekeleyebilir ve yüzme havuzu suyunuzu renklendirebilir. Havuzunuzda metaller varsa, düzenli olarak bir leke ve kireç çözücü kullanın.
Havuz suyu İdeal birim aralıkları
pH = 7.2 - 7.6
Toplam Alkalinite = 120 - 150ppm
Kalsiyum Sertliği = 200 - 250ppm (Beton Havuzlar)
Kalsiyum Sertliği = 175 - 225ppm (Vinil Havuzlar)
Serbest Klor = 1 - 3ppm
Bromine = 3 - 5ppm
Metaller: Bakır = 0 ppm
Metaller: Demir = 0 ppm
Yüzme Havuzu Kimyasalları ve Önemi
Havuzu olan kişilerin yada kurumların havuz temizliği yapmaları için pH düşürücü, klor, yosun giderici, sıvı topaklayıcısı olmak üzere 4 ana madde her zaman hazır bulunmalıdır.
Havuz tabanı kayganlaşmaya başlıyorsa yosun tabakalarının oluşmaya başladığını gösterir. Yosun giderici kimyasallar ile bu sorunun üstesinden gelinebilmektedir.
Kapalı havuzlarda az görülse de daha çok açık havuzlarda görülen ufak pislikleri, sıvı toplayıcılarla kum filtresine yönlendirilerek tutulması sağlanır. Havuz daha da berrak gözükecektir.
Havuz Kimyasalları
Yosun Önleyici
Yosunların önlenmesi keyifli bir havuzun anahtarıdır. Her şok tedavisinden sonra yosun önleyici eklenmelidir. Bu kimyasal haftalık olarak havuza ilave edilir. Yosun oluşumunun bertaraf edilmesi için kullanılır. Doğru miktarı ayarlamak için etiket talimatlarını izlediğinizden emin olmalısınız.
Yüzme Havuzu Topaklayıcı
Bu kimyasal haftalık olarak havuza ilave edilir. Havuz suyunda bulunan küçük partikülleri birbirine yapıştırıp daha büyük ve ağır hale gelmesini sağlar. Amacı askıda duran ve havuz suyunun görünümünü bozan küçük partikülleri tabana indirmektir. Doğru miktarı ayarlamak için etiket talimatlarına bakın.
Yüzdürücü
Bu kimyasal haftalık olarak havuza ilave edilir. Amacı askıda duran ve havuz suyunun görünümünü bozan küçük partikülleri yüzdürerek filtreden geçemeyecek büyüklükte tutmaktır. Doğru miktarı ayarlamak için etiket talimatlarına bakın.
Klor
Havuz bakımı için gerçek bir itici güç olan bu havuz temizleyici kimyasal, bakterileri parçalar ve havuz suyunuzu dezenfekte eder. Çoğu stabilize klor ürünü, klorlama tabletleri, sıyırıcı çubuklar ve granüller dahil olmak üzere çeşitli formlarda mevcuttur. Havuzda her zaman 1-3 ppm serbest klor seviyesi korunmalıdır.
Toz Klor 56
Bu kimyasal günlük olarak havuza ilave edilir.4 saat de bir ölçümü yapılır. Amacı havuz suyunda bulunan ve filtrenin tutamadığı hastalık yapabilecek bakterilerin bertarafı ve hijyenik şartların devamlılığı için kullanılır. İdeal seviye sağlık bakanlığı standardı 0.3 -0.6 ppm dir. Fakat sosyal tesislerde 0.6 – 1.2 Aralığına kadar kullanılabilir. Ton başına 2 ile 3 gr değer baz alınarak dış etkenlere ve havanın durumuna göre ilave edilir.
Sıvı Klor
Bu kimyasal günlük olarak havuza ilave edilir. Dozaj sisteminde kullanılması uygundur. Ayrıca stabilizatörsüz yani içeriğinde siyanürik asit barındırmadığından kapalı havuzlarda özellikle tercih edilir. Kapalı havuzlar için ideal kimyasaldır. Kokuya neden olmadığından mekânın havasının ağırlaşmasını önler. 4 saat de bir ölçümü yapılır. Amacı havuz suyunda bulunan ve filtrenin tutamadığı hastalık yapabilecek bakterilerin bertarafı ve hijyenik şartların devamlılığı için kullanılır.
İdeal seviye sağlık bakanlığı standardı 0,3 -0,6 ppm dir. Fakat sosyal tesislerde 0,6 – 1,2 Aralığına kadar kullanılabilir. Ton başına 12 ile 20 mlt değer taban alınarak dış etkenlere ve havanın durumuna göre ilave edilir.
Toz Klor 90
Bu kimyasalın kış aylarında kullanılması uygundur. Amacı havuz suyunda bulunan ve filtrenin tutamadığı hastalık yapabilecek bakterilerin bertarafı ve hijyenik şartların devamlılığı için kullanılır. İdeal seviye sağlık bakanlığı standardı 0.3 -0.6 ppm dir. Fakat sosyal tesislerde 0,6 – 1,2 Aralığına kadar kullanılabilir. Ton başına 1 ile 2 gr değer baz alınarak dış etkenlere ve havanın durumuna göre ilave edilir.
Şok Klor Uygulamaları
Yüzme havuzunuzu düzenli olarak şok etmek, havuz suyunu temiz tutmanın önemli bir parçasıdır.
Bu kimyasal gerektiğinde havuza ilave edilir. Amacı havuz suyunda bulunan ve filtrenin tutamadığı hastalık yapabilecek bakterilerin bertarafı ve hijyenik şartların devamlılığı için suyun yüksek konsantrasyonda şoklama amaçlı kullanılır.
PH- düşürücü , PH + yükseltici
Bu kimyasallar ölçüm yapılarak günlük olarak havuza ilave edilir. 4 saat de bir ölçümü yapılır. Amacı havuz suyunun asitik ve bazik durumunu insan vücuduna göre
ayarlanmasıdır. 100 ton suya 1 ppm düşürmek veya yükseltmek için 1 kg sulandırarak uygulanır.
Filtre Temizleyicisi
Bu kimyasal kum filtresinde ters yıkama ile giderilemeyen yağlanma ve kumdaki taşlaşmayı önlemek için sezon başlarında veya gerekli olduğu şartlarda sezon içinde kullanılabilecek temizlik ürünüdür. Amacı filtreyi temizleyerek arıtmanın daha sağlıklı olmasını sağlamaktır.
Ayak Dezanfektanı
Bu kimyasal havuz alanının giriş noktasında ayak havuzu denilen en az 15 cm derinliğindeki bölüme her gün değiştirilerek kullanılır. Amacı havuzunu kullanan yüzücülerin ayaklarındaki mantar gibi mikroorganizmaların havuz çevresine ve havuz suyuna ulaşmadan bertaraf edilmesini sağlar.
Parlatıcı
Haftalık olarak havuza ilave edilir. Havuz suyunun daha parlak ve canlı gözükmesini sağlayacaktır.
Havuz Temizleme Ekipmanları
İhtiyacınız olan araçlara sahip olmak havuz temizliğini sizin için çok daha kolay hale getirecektir. Daha kolay olduğunda, daha sık yapmaya daha yatkın olursunuz. İlk olarak, zaten sahip olduğunuz araçları inceleyin. Hala iyi durumdalar mı? Yoksa yenilerine mi ihtiyacınız var? Ardından, koleksiyonunuzda nelerin eksik olduğuna dikkat edin. Ne eklemeniz gerekiyor.
Teleskobik Direk
Teleskobik direkler yüzme havuzları için İsviçre çakısı gibidir. Teleskopik direğin ucuna her türlü şeyi takabilirsiniz. Skimmer ağları, fırçalar, vakum kafaları.
Adından da anlaşılacağı gibi, bir teleskopik direk farklı uzunluklara uzatılabilir. 16 feet'e kadar uzanan 8 metrelik bir direk almanızı öneririz. Bu, gerektiğinde duvarları ve havuz zeminini temizlemenizi sağlayacaktır.
Havuz yüzey Kepçesi
Bu, muhtemelen diğerlerinden daha sık kullanacağınız araçlardan biridir. Teleskopik bir direğe bağlı bir sıyırıcı ağı, su yüzeyinin üzerinde ve altında biriken kalıntıları toplamanızı sağlar. Yapraklar, böcekler, dallar, saç bağları - hepsi bir sıyırıcı ağında toplanabilir.
Ayrıca, kaliteli ürünler tercih edin. Hemen hemen her şeyde olduğu gibi, daha ucuz olanlar sık sık kırılma eğilimindedir ve her mevsim yıl boyunca skimmer ağları satın almak zorunda kalabilirsiniz.
Havuz Taban Fırçası
Teleskopik direğinize havuz fırçası ekledikten sonra, havuzunuzun duvarlarını ve zemini ovalayabilir, kiri temizleyebilir ve algleri gerçekten tutabilecek ve büyüyemeden önce çıkarabilirsiniz. Ama ne tür bir havuz fırçası kullanmalısın?
Havuz yüzeyinizin hangi malzemeden yapıldığı fırça tipini belirleyecektir.
Boyasız Beton: Hem paslanmaz çelik hem de naylon kıllara sahip bir fırça kullanın
Püskürtme Beton: Paslanmaz çelik kıllı bir fırça kullanın.
Fiberglas, Vinil veya Boyalı Beton: Sadece naylon kıllara sahip bir fırça kullanın.
Sıyırıcı ağları gibi, sık kullanacağınız için kaliteli havuz fırçası satın almak akıllıca olacaktır. Daha ucuz fırçalar, havuz kimyasallarına sık sık maruz kalma nedeniyle kırılma eğilimindedir.
Haftada en az iki kez, havuzunuzun duvarlarını, merdivenlerini ve köşelerini fırçalayın. Gizlenen alg oluşumlarını fırçalamak için mümkün olan her kuytu ve köşebentin içine girdiğinizden emin olun. Fırçalamak, algleri suya iterek klor veya diğer dezenfektanların onu öldürmesini kolaylaştırır.
Yüzme havuzunuzun en önemli parçalarından biri de pompadır. Pompa, havuz suyunu hareket ettiren, kiri, yaprakları ve döküntüleri temizlemek için filtreden geçiren ekipmandır. Çoğu havuz uzmanı, pompayı her 10 derece sıcaklık için bir saat çalıştırmanızı önerir; ancak bu, havuzunuzun boyutu, pompanızın boyutu ve havuzunuzu ne kadar kullandığınız gibi diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Havuz filtrenizi düzenli olarak çalıştırmak, suyunuzu temiz ve berrak tutacaktır, ayrıca yoğun bakımın önlenmesine yardımcı olacaktır. Klor ve ozon gibi havuz suyunu dezenfekte eden kimyasallar, havuzun içindeki deri döküntüleri ve saç gibi maddeleri temizlemez. Bu yüzden havuz suyunun düzenli olarak filtreden geçmesi gerekmektedir. Havuz filtreleri havuzun genişliği ve kullanacak kişi sayısına göre kontrol edilmelidir. Yoğun ise günde 2 kere, diğer koşullarda günde bir kez kontrol edilip, ters yıkama yapılmalıdır. Filtrasyon sisteminin görevi, havuz suyunda çözünmemiş kir ve kalıntıları temizlemektir. Üç tip yüzme havuzu filtresi vardır:
Kum Filtreleri
Ucuz ve kullanımı kolay olan kum filtreleri, “geri yıkama” ile kir ve kalıntılarından temizlenmelidir, bu da temel olarak su akışını tersine çevirmek için bir düğmenin/vananın çevrilmesi anlamına gelir. Tek yapmanız gereken filtrenin basınç göstergesini kontrol etmektir. Gösterge normal çalışma basıncında 0,5 bar’lık bir artış gösteriyorsa, geri yıkama zamanı gelmiş demektir.
Kum filtresi hakkında aklınızda bulundurmanız gereken birkaç nokta:
-Kum filtreleri biraz kirli olduklarında daha verimlidir, yani gereğinden fazla yıkamamanız gerekir.
-Kum filtreleri en az her mevsim bir filtre temizleyici ile temizlenmelidir.
-Filtre kumunuzu beş yılda bir tamamen değiştirmelisiniz.
Kartuş Filtreleri
Kartuş filtreleri kum filtresinden biraz daha pahalı olmasına rağmen, birçok yüzme havuzu sahibi bunun fazladan paraya değdiğini düşünmektedir. Kartuş filtreleri kum filtrelerinden daha fazla kir ve kalıntıyı temizler ve geri yıkama gerektirmez. Bunun yerine, çok kirlendiğinde kartuşu sökmeniz ve hortumdan çıkarmanız yeterlidir.
Diatomlu Toprak (DE) Filtreleri = DE filtreleri kum filtrelerine benzer ve aynı şekilde çalışır. Kum filtresi gibi, DE filtresi basınç göstergesi yükseldiğinde geri yıkama gerektirir. Bununla birlikte, kum filtrelerin aksine, DE filtrelerin yılda sadece birkaç kez geri yıkanmaları gerekir. DE filtreleri üç filtre tipi arasında en pahalısıdır, ancak hem kum hem de kartuş filtrelerinden daha üstün, en iyi filtreleme özelliklerini sunar.
Ek bakım ve bakım hususları şunları içerir:
-Birikimi çıkarmak için, DE filtre ızgaralarınızı her mevsim en az bir kez filtre temizleyici kullanarak derinlemesine temizlemelisiniz.
-Yılda bir kez, ızgaralarda yırtık veya yırtılma gibi hasarları aramak için derinlemesine temizlik ve muayene için DE filtrenizi sökmelisiniz.
-Çoğu havuz filtrasyon sistemi, yapraklar, dallar ve daha fazlası gibi daha büyük çöpleri toplamak için tasarlanmış sıyırıcı sepetleri içerir. Genel olarak, sıyırıcı sepetlerinizi haftada bir kez boşaltmak iyi bir fikirdir.
Tuzlu Havuzların Bakımı
Tuzlu su havuzları hakkındaki en iyi şeylerden biri, klorlu bir havuzdan biraz daha az bakım gerektirmesidir. Bununla birlikte, tuzlu su yüzme havuzu bile bazı temel bakımlar gerektirir. Örneğin, tuzlu su havuzları, tuzu klora dönüştürmekten sorumlu olan tuz klor jeneratörleri ile donatılmıştır (“tuz klorlama” adı verilen bir işlem). Tuz klor jeneratörleri iyi çalışır durumda olduklarından emin olmak için birkaç ayda bir temizlenmeli ve incelenmelidir.
Havuz Çevresi/Güverte
Sadece silme ve süpürme çoğu zaman yeterlidir ancak havuz çevresini temiz tutmak sadece görünür kirliliği kaldırmak değildir. Temizlemeye ek olarak, bazen dezenfekte etmeniz gerekir. Suyu temiz tutmak için havuzunuzda dezenfektanlar kullansanız bile, havuz çevresi bakteriler ve hatta algler için bir üreme alanı haline gelebilir.
Uzun süre bakımı yapılmadığı takdirde bu tür büyümeler havuz çevresini kayganlaştırabilir ve bu, kirliliğin yanı sıra tehlike yaratabilmektedir.
Temizlik ve dezenfeksiyon için birkaç seçeneğiniz vardır. Genellikle sıvı özel bir havuz güverte temizleyici satın alabilirsiniz. Hangi temizlik solüsyonunu kullanırsanız kullanın, üreticinin talimatlarını takip edin, çünkü ne kadar kullandığınız ve nasıl uyguladığınız, güvertenizin yapıldığı malzemeye bağlı olabilir. Çözelti karıştırıldıktan sonra, güverteyi genellikle uzun saplı, sert kıllı bir fırça ile fırçalayabilirsiniz.
Tabii ki, büyük bir güverte varsa, el ile fırçalama tüm gün sürebilir. Havuz güvertesi temizliğini gerçekten kolaylaştırmak için basınçlı yıkama makinesi kullanılabilir. Veya bahçe hortumunuzda sadece yüksek basınçlı bir meme kullanabilirsiniz.
Havuzunuzu Profesyonel Bir Gibi Temizlemeye Hazırsınız!
Artık havuzunuzu ve çevresini temiz tutmak için neye ihtiyacınız olduğunu bildiğinize göre, havuzunuzun tadını çıkarabilirsiniz.Saygılarımızla
BSA
Bursa Su Arıtma ve Havuz Yapı Kimyasalları
Gsm : 0 544 273 36 18
